A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20565 magyarítás érkezett 15076 idegen szóra.

keresem

videókártya

Az angol Video Graphic Adapter rövidítése, vagyis grafikus videomegjelenítő eszköz. A számítógépben található, mely az alaplaphoz csatlakozik (vagy arra integrált). Ebbe kell a monitort csatlakoztatni, hogy a kép megjelenjen. A számítógép monitorának kezelését végző részegység. A videókártyáknak két alapvető üzemmódja van, az alfanumerikus és a grafikus. Alfanumerikus üzemmódban a képernyőn csak olyan betűk, jelek jelenthetők meg, amelyeket a karakterek pontjait tároló karaktergenerátor tartalmaz. Ekkor a megjeleníthető sorok és az egy sorba írható betűk számával jellemzik az üzemmódot, pl. 80×25-ös = 25 sorban soronként 80 karakter jeleníthető meg. Grafikus üzemmódban a képernyő minden képpontja külön kezelhető. Ebben a módban a vízszintesen és függőlegesen megjeleníthető pontok számával adják meg a felbontást, pl. 640×480 = 640 db, egyenként 480 pontból álló sor. Az alfanumerikus mód kisebb memóriát igényel, ennek ellenére ma már korlátai miatt alig használják. Számítási műveleteket végez, melyek a gépi megjelenésekkel kapcsolatosak, valamint alakítják át a kimeneti kép jelét analóg és szabványos digitális kimenetté a monitor, kivetítő, tv, stb. számára.

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 1 javaslat érkezett erre a szóra, és 0 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • képfolyamillesztőfelület

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem42.857142857143/100 (2 igen, 3 nem)

    • • A kártya önmagában nem jelenít meg semmit. Azt a monitor végzi. tehát a nyelvi norma alapján az elgondolás hibás. A felület, eszköz csatolóport ami a monitort és a gép egységet köti össze és a program méretezőutasításai szerint elké

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

 

Új hozzászólás

Beküld