sócsú
Hagyományos japán égetett szesz. Alkoholtartalma 25-30% között van, többnyire gabonából, főleg árpából(mugi dzsócsú- 麦焼酎) vagy édesburgonyából (imo dzsócsú-芋焼酎) )készül, de van rizsből lepárolt változata is (kome dzsócsú- 米焼酎). Az árpa alapú változat édesebb, de erőteljesebb szaga van, a burgonyás kevésbé aromás, füstösebb, visszafogottabb ízű. A sócsút leginkább az idősek fogyasztják, télen kb. 1:2 arányban forró vízzel felöntve, nyáron jéggel, hideg vízzel, citrusfélék levével ízesítik. A sócsút sokszor olyan hagyományos házi gyümölcslikőrök készítéshez is használják, mint a japán szilválikőr, azaz az umesu (梅酒) vagy a birsalmával érlelt karinsu (花梨酒).
Kategória: Köznyelvi
Eddig összesen 0 javaslat érkezett erre a szóra, és 0 hozzászólás.
Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!