A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 13989 magyarítás érkezett 9471 idegen szóra.

keresem

klaviatúra

Klaviatúra ------ billentyűzet ( kompóteré ) , billentyűk ( zongoráé )

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 2 javaslat érkezett erre a szóra, és 2 hozzászólás.

 • • billentyűzet

  Tetszik ez a fordítás?Igen/Nem90.16393442623/100 (54 igen, 5 nem)

   

  • • Jól bevált szó a billentyűzet, sokan használják.
 • • gombozat

  Tetszik ez a fordítás?Igen/Nem30/100 (5 igen, 13 nem)

   

  • • Sejtem, hogy nem sok embernek fog első látásra tetszeni, de másfél évvel a hozzászólásom után rájöttem, hogy már magának a billentyű szónak sincs túl sok köze a számítógéphez. Mint tudjuk, a billentyűk úgy működnek, hogy az egyik végük elforgathatóan rögzítve van, és mi a másik végüket megnyomva leBILLENTjük. Ez érvényes az összes billentyűs hangszerre: zongora, orgona, csembaló, stb. Ebben az esetben tehát a klaviatúra valóban billentyűzet. A számítógép beviteli eszközén viszont egészen másképp működő gombok vannak, amiket nem lebillentünk, hanem függőlegesen benyomunk, ezért nyomógombnak nevezzük. Miért ne hívnánk tehát ezt úgy, hogy gombozat? Három rövid szótag, szemben a billentyűzet négy és a klaviatúra (fúj!) öt szótagjával. Elsőre szokatlan, de magyaros és praktikus - csak be kellene vinni a köztudatba :-)

 

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 Email címem:

 

Feliratkozom

#1Hegedűs Sándor

2011-03-19 14:28:08

A billentyűzet, billentyűsor tökéletes magyarítás, s ráadásul annyira megszokott, hogy újabb elterjesztése nagyon nagy energiába kerülne.

#2Molnár András

2017-08-22 04:07:54

Legyen csak billentyűzet, a klaviatúrát pedig mindenképpen el kellene felejteni. Borzasztóan zavaró mindazoknak, akik ismerik a német jelentését, klaviatúrája (Klaviatur) ugyanis csak a billentyűs hangszereknek: zongora, orgona, stb. van. A számítógép billentyűzete nyomógombos, ezért ott tasztatúrának (Tastatur) hívják a Taste=nyomógomb szó alapján.

 

Új hozzászólás

Beküld