ghí
tisztított vaj; A ghí készítése: nagyon lassú tűzön addig forralnak nagyobb mennyiségű vajat, míg a teljes víztartalma el nem párolog; a fehérjetartalma pedig kicsapódva összegyűlik a tetején és az alján. Ezután leszűrik az így nyert tiszta tejzsírt, amely sokkal nehezebben romlik meg, mint a vaj, sütésre is használható, mivel nem habzik, és ráadásul fantasztikus íze van a benne karamellizálódott tejcukortól; hindi ghī < szanszkrit ghṛtá- 'hintés, szórás, permetezés'
Kategória: Köznyelvi
Eddig összesen 5 javaslat érkezett erre a szóra, és 0 hozzászólás.
Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!
- • színvaj
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(19 igen, 5 nem)
- • Ez étel elkészítéséhez színvaj is kell.
- • vajolaj
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(6 igen, 6 nem)
- • A vajolajat az indiaiak találták fel még annak idején,mivel a vaj hamar megromlott az ottani időjárási és éghajlati viszonyok miatt. De a vajolaj állítólag évekig is jó.
- • vajzsír
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(5 igen, 6 nem)
- • Vajzsír. Há nem? De. Nem? Há de.
- • tisztított vaj
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(1 igen, 2 nem)
- • van neve: tisztított vaj, cska az idióták nem tudják
- • jászvaj
Tetszik?Igen/Nem/Jelentem
(2 igen, 6 nem)
- • ....másik specialitás a jászvaj vagy ghi, a főzéssel víz- és fehérjementesített vaj