A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20525 magyarítás érkezett 15063 idegen szóra.

keresem

konstitulál

Alkot, megalapít, létrehoz

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 0 javaslat érkezett erre a szóra, és 4 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1konstituál

2022-06-03 03:56:52

Valószínűleg a konstituál szóra gondolhatott a beküldő.

#2Ország Balázs

2022-06-03 17:27:36

Ennyit arról, hogy mindegy ki mennyire ír helyesen.

#3Pásztor István

2022-06-04 22:12:54

Legyünk kicsit megengedőbbek, jómagam ezt javaslom. Tételezzük fel magyarítótársunkról, hogy ismeri a szót és csak elgépelte azt, mikor feladata magyarítani. Azaz mindössze egy picinyke és banális hibát vétett az illető. Ilyen bármelyikünkkel, bármikor előfordulhat. Az vesse tehát rá az első követ közülünk, aki még sohasem hibázott. Már csak azért is, mert a piszkálódás piszkálódást szül. Valamelyik indulatos hozzászólásban olvashattuk a minap, hogy kölcsönkenyér visszajár. Ami igaz is, mert gyarló emberek vagyunk, nem szentek. Ám a piszkatúra mindig magasabb szinten termelődik újra, ezt ne feledjük! Már már lassan másról sem szól a Szómagyarító, csak erről. Kár lenne, ha hagynánk, hogy teljesen eluralja azt. No pláne az elgépelés nem is helyesírási hiba! Mert a helyesírás nagyon fontos dolog, helyesen kell írni. Ez nem is kérdés. Mint ahogyan az sem kérdés, hogy aki jó helyesíró, az ne kérkedjen vele és ne kürtöltessen maga előtt. Mint ahogyan a műveltségünkkel, hozzáértésünkkel, tudásunkkal sem illendő kérkednünk és dicsekednünk. Mert persze hogy kivívjuk ezzel mások ellenszenvét és ami a kölcsönös és parttalan piszkálódás révén csak olaj lesz a tűzre. Kell ez nekünk?

#4Gover V.

2022-06-07 02:09:20

Nem kell persze. De ezt ennek a dulifuli eme ama °V°nek elmagyarázni kábé olyan, mint ha egy nilusi vizilovat akarnánk megtanitani szájharmonikázni. Vagy még nehezebb...

 

Új hozzászólás

Beküld