A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 15178 magyarítás érkezett 13175 idegen szóra.

keresem

Biblia

A Biblia azoknak a könyveknek a gyűjteménye, amelyeket a zsidóság és a kereszténység Istentől sugalmazottnak és ennek okán szentnek fogad el, tehát a hit és az erkölcs területén általános mércének tekint. A teljes Bibliát a hívők szent jellegűnek tartják. Azonban a zsidó és a keresztény Biblia terjedelme nem azonos. A héber Biblia – a Tanakh – azokat az Izrael népének adott isteni kinyilatkoztatásnak tartott írásokat tartalmazza, amelyek a kereszténység előtti időben - Izrael vallási közösségében - keletkeztek. A kereszténység is szentnek és sugalmazottnak vallja a Tanakhot, és Ószövetség (vagy Vetus Testamentum) néven hivatkozik a zsidó Bibliára. A kereszténység mindemellett ugyanilyen isteni tekintélyt és kötelező érvényt tulajdonít azoknak az első században keletkezett írásoknak (vagy legalábbis az írások egy részének), amelyek Jézus életéről, tanításáról és csodáiról szólnak. és amelyeket a hagyomány szerint az apostolok és/vagy azok tanítványai írtak le. Az apostoli írásokat tartalmazó Bibliát ennek megfelelően Újszövetség (avagy Novum Testamentum) névvel illetik. A második századra viszont már megszámlálhatatlan mennyiségű olyan írott mű keletkezett, amelyeknek a hívők szintén isteni tekintélyt tulajdonítottak. De az egyházatyák kiválasztották melyek isteni eredetűek. És az egyház által hamisítványnak ítélt írásokat apokrif (elrejtendő, eltitkolandó) iratokként kezelték. Ezeket nem volt szabad elolvasni, és tilos volt lemásolni. Ugyanis az egyház által megálmodott keresztény szemléletnek (az egyház által is képviselt leuraló, alárendelő érdekeknek) ellentmondóak voltak. mivel ezek gnosztikus tartalmúak voltak. A gnoszticizmus a 2-3. században élte fénykorát. A gnosztikusokkal már akkor is az volt a baj ami most, hogy szinkretisták. Uramatyám...

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 2 javaslat érkezett erre a szóra, és 1 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

 • • szentírás

  Tetszik?Igen/Nem/Jelentem50/100 (0 igen, 0 nem)

   

  • • Ez nem Szentírás.
 • • idírás

  Tetszik?Igen/Nem/Jelentem50/100 (0 igen, 0 nem)

   

  • • Sok időt töltött az idírás tanulmányozásával.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 Email címem:

 

Feliratkozom

#1Kannibál Ante Portas

2021-10-14 22:16:51

A kapott, a címszó alatt olvasható szómagyarázat - nem túlzok - maga a gyalázat, származzék bárkitől is. Szakszerűtlen, nyegle és szubjektív. Közel áll ahhoz, amire már méltán azt mondjuk: bicskanyitogató. Így, jelen formájában semmi szín alatt nem javaslom fenn hagyni. Sőt, javaslom mielőbb levenni!(Vagy legalább újraírni...)

 

Új hozzászólás

Beküld