A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20532 magyarítás érkezett 15067 idegen szóra.

keresem

garnác

levélszemét, avar, levágott apró faágak, gallyak

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 0 javaslat érkezett erre a szóra, és 4 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1Kalamona

2021-01-23 02:30:59

A helyes forma: garnács.

#2Smurfette

2021-01-25 14:29:38

Tudálékoskodászat. Akadékoskodászat. Rosszindulatály. (Több formája létezik a szónak. Tessék utánanézni. Bár én is itt találkoztam vele először.)

#3Pásztor István

2021-01-30 04:09:50

Megfogadtam a tanácsot, rákerestem a garnác szóra az egyik közismert keresőprogramban. A Szómagyarítón kívüli, tehát független találatot magyar nyelvi szövegkörnyezetben, a személynév említéseket leszámítva 14-et találtam. Ebből 13 esetben garnácsként, 1 esetben garnác formában szerepelt a szó. Néhány óra múlva a lekérdezést megismételtem, ekkor 17 találat mellett rendre 16:1arány adódott. Ha tehát első közelítésben elfogadjuk irányadónak a szóban forgó lekérdezések eredményét, és azzal a feltételezéssel élünk, hogy az egyes találatok megbízhatóságukat tekintve azonos minőségűek, azaz azonos súllyal vehetők figyelembe, ami messze nem biztos, hogy igaz, azt állapíthatjuk meg, hogy a garnác alak létezésére elvben utal ugyan jel, de a levélszemét, avar, levágott apró faágak, gallyak leírására nyelvünkben döntően és meghatározóan a garnács szó (alak) használatos. Olvasva más beküldött szavak alatt a komment lavinát, érteni vélem magyarító társunk türelmetlenségét, ám ezen esetben illő lenne a csípős nyelvű riposztot felülvizsgálni és azt sportszerűen visszavonni. Magát a magyarítandó garnác szót pedig javaslom garnácsra javítani.

#4Smurfette

2021-01-30 15:30:54

Ismeretlenül is tisztelettel Pásztor úr és higgadt szavai iránt utánanéztem újólag a dolognak. Nos, hasonló eredményre jutottam. Most a hóhért akasztják: olybá tűnik, ezúttal tévedtem. Valóban a garnács lehet a helyes és gyakorlatilag egyedüli forma. Csípősnek mondott riposztomat így visszavonom, vitapartneremet megkövetem. Bocsánat.

 

Új hozzászólás

Beküld