A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20505 magyarítás érkezett 15056 idegen szóra.

keresem

ágens

Ügynök.

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 1 javaslat érkezett erre a szóra, és 2 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • hatótevő

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem8.1632653061224/100 (3 igen, 44 nem)

    • • hatótevő: olyan anyag, erő, vagy személy, aki (amely) lényeges változást, átalakulást hoz, vagy akadályoz meg az adott folyamatban.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 Email címem:

 

Feliratkozom

#1Smurfette

2019-12-15 18:59:57

Ez a "hatótevő" megint kissé félreértelmezhető (félrehallható), akárcsak a "közbevezés" az interpellácíó magyarítása gyanánt. Hatótevő? Első hallásra a hatótevő az, aki szívesen fogyaszt hatótot. Mert szerinte nagyon finom. Vagy egészséges. Mint ahogyan a közbevezést hallva (olvasva) is elsőként az evezés ugrik be. Egy új szó kitalálásánál figyelni kéne rá, olyan legyen, hogy aki először hallja majd, ne valami egészen másra gondoljon.

#2Pásztor István

2019-12-20 01:13:31

Azt mondják a hatalmasok, az egy hatalmas ok, hogy akinek hat alma sok, annak nincs hatalma sok. A hatótevő vagy az, aki hatótot eszik, vagy az, aki egy kívánt hatás kiváltása érdekében tesz valamit. A beküldő az utóbbira gondolhatott. Még ha új magyar szó gyanánt számomra értékelhetetlennek tűnik is a javaslata. Egyébként mi a csuda az a hatót?

 

Új hozzászólás

Beküld