A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 16858 magyarítás érkezett 13717 idegen szóra.

keresem

kompakt

tömör, tömött, tömörített, összeálló, szoros, sűrű; lat compactus 'egyberótt, zömök, vaskos' < compingere, compactum, tkp. con-pingere 'összeilleszt, összeszorít': con- 'össze, együtt' < cum 'együtt (vm-/vkivel), össze, kölcsönösen; meg, rá' < proto-indoeurópai *kom- 'mellett, mellé, közel(ében), -nál, -nél, -val, -vel'| pangere '(meg)erősít, fölerősít, rögzít, megköt, odaköt' 'beüt, egyberó' < proto-indoeurópai *pag- 'rögzít, (meg)erősít, (össze)kapcsol, egyesít, megszilárdít'

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 3 javaslat érkezett erre a szóra, és 4 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

 • • tömörű

  Tetszik?Igen/Nem/Jelentem74.193548387097/100 (22 igen, 7 nem)

   

  • • A tömörű jelentménye: egybetartozó (koherens) elemekből álló; szorosan összekapcsolódó/összefüggő elemekből alkotott. Pl.: (mat.) topologikus tér tömörű halmaza; Tömörű sorokba rendeződnek a várakozók; Székelyföldnek tömörű m
 • • tömör

  Tetszik?Igen/Nem/Jelentem66.666666666667/100 (1 igen, 0 nem)

   

  • • Tömör. Miért lenne tömörű? Miért kellene az az ű betű a végére? (A bravúros példamondatra már ki sem térve.)
 • • egybetartó

  Tetszik?Igen/Nem/Jelentem37.5/100 (2 igen, 4 nem)

   

  • • Pontosan akkor egybetartó egy halmaz, ha bármely nyílt födéséből kiválasztható véges részfödés.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 Email címem:

 

Feliratkozom

#1Vélemény:

2021-09-30 05:49:24

Létező szavunk a tömörű. Pl. Tamási Áronnál: „Fényesség volt a szobában, s a fény alatt tömörű csend.”, „Ilyen rekesz hat állott egymás mellett, egynek-egynek a szélessége legalább két méter volt, s a fala is két méteres mindegyiknek, oly magas, s félig tömörű deszkából, s rácsozva azon felül.”

#2Nagy Kálmán

2021-09-30 18:35:00

Nem minden írói, költői szóalkotás tud gyökeret verni a nyelvben. Így nem minden ilyen szóalkotás tekinthető létező szavunknak. Esterházy előszeretettel használja az eszez, kieszez szavakat (az ész főnévből képzett igék), Juhász Ferencnél a viszont gyakran viszontag. Egyik sem terjedt el a nyelvhasználatban. Nincs olyan létező szavunk tehát, hogy eszez, olyan sincs, hogy viszontag. Ahogyan például üdén hangzik a szitymolódik, szitymoródik - babrál, piszmog, bíbelődik - , ilyen igénk sincs. (Szintén Juhász Ferenctől való?) Adynak és másoknak is vannak azóta elfeledett szóalkotásai. Mindazonáltal a tömörű az én fülemnek jól hangzik, nem kelt számomra különösebben mesterkélt hatást. Nem veri le a lécet, helye lehet a magyarítások között. Még akkor is, ha a tömör mellett feleslegesnek ítélhetjük és ennek eredményeképpen esélytelennek arra, hogy elterjedjen. A példamondat azonban valóban kicsit sutára sikeredett és áltudományoskodónak hangzik, de talán ez a legkevesebb.

#3Vélemény:

2021-10-01 00:05:32

Az irodalmi műveink szavai egyben nyelvünk szavai is. Tamási Áron csupáncsak egy példa volt, de adhattam volna számos más példát is (https://www.poet.hu/vers/290203). Tehát élő a tömörű szavunk. A viszontag szavunk még az Értelmező kéziszótárunkban is benne van. Nem bölcs dolog áltudományosnak minősíteni azt, amihez az ember nem ért.

#4Nagy Kálmán

2021-10-01 20:46:42

Sajnos a viszontag szó valóban nem jó példa, tévedtem. Bocsánat! Ennek ellenére én úgy látom, ha egy új szó 1-2 emberöltő alatt nem válik a közbeszéd részéve, az már nem is nagyon fog. Márpedig sok irodalmi szóalkotásra ez a jellemző. A hozzánemértés kicsit bántó vádját pedig nem értem, a példamondatra nézve írtam csak, hogy nekem kicsit sutának és áltudományosnak tűnik. Magára a magyarított szóra nem. Ami persze igaz, igaz, nem vagyok matematikus.

 

Új hozzászólás

Beküld