A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20373 magyarítás érkezett 14913 idegen szóra.

keresem

Új magyar szavak

Balázs Géza

Honlapunk új rovattal gazdagodik: mostantól gyűjthetők, ajánlhatók új magyar szavak, kifejezések! Az idegen szavak helyett ajánlott magyar szavak (szómagyarítás) mellett az új jelenségekre folyamatosan keletkeznek, illetve szükségeltetnek új magyar szavak, illetve néha nem is új szavak, hanem régi szavaknak új jelentései. De ezek nem minden esetben kapnak nyilvánosságot, néha jó ötletek elvesznek. Olyan új szavakra gondolunk, mint például: faloda (étkezőhely), fapados (egyre több szolgáltatás jelzője), kalandsport, taposó (járólap),  kispéntek (egyetemisták körében a csütörtök), kiülős (teraszos vendéglátóhely jelzője), lehidal (csodálkozik), nmsi (betűszó - nagy magyar sárga irigység), csili-vili (csillogó-villogó).  Példáink mutatják, hogy az új szavak között egyaránt gondolunk igékre, főnevekre, melléknevekre, sőt bármilyen más szófaj szóba jöhet. A szavak tartozhatnak a nyelvjárások, a diáknyelv, a szleng körébe – örömmel fogadunk minden jó szóötletet. Sőt: kifejezéseket, szólásokat is beküldhetnek: nem százas (nem tökéletes), derékszögben ússza át a Tiszát, átállítja az arcméretét stb.

Az új szavak között lehet keresni is, illetve, ha nem talál egy szót, kérjük írja be, javasolja másoknak. Beírásnál példamondatot is kérünk. Kattintson ide az új rovat eléréséhez!

A honlap komolyságának megőrzése érdekében durva, sértő szavakat és kifejezéseket továbbra sem fogadunk, és nem tárolunk. Az új szavak beküldője megadhatja valós nevét vagy választhat álnevet is. A beírt név az adattárban megjelenik, viszont a rendszer semmilyen beküldői adatot nem őriz meg.

A honlap szerkesztői