A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 19821 magyarítás érkezett 14565 idegen szóra.

keresem

Pendrive

Balázs Géza

Pendrive - Félszáz magyarítás egy kütyüre

 

A digitális nyelvújítás a komputerrel, keyboarddal, printerrel, internettel, e-maillel indult, és mindenképpen részleges győzelmet aratott: számítógép, billentyűzet, nyomtató, világháló, villámposta… A 2010 elején indult világhálós közösségi szómagyarító oldalon (www.szomagyarito.hu) egy év alatt több mint ezer szóra több mint kétezer szómagyarítási javaslat érkezett. A csúcsot a hasznos számítástechnikai „kütyü”, a pendrive tartja eddigi 43 javaslattal.

A pendrive mint adathordozó – kiszorítva a diszkeket (mágneses merevlemezeket) - néhány évvel ezelőtt terjedt el. A szó angol, a toll és a meghajtó szavakból áll. Ezért vannak, akik magyarul, tükörfordítással tollmeghajtónak nevezik. A szómagyarító honlapon azonban ez a megoldás háttérbe szorult. Mivel minden egyes szóra lehet szavazni (tetszik – nem tetszik), az első öt helyen ezek a szavak állnak: adattoll (191 igen : 48 nem), adatbot, adatkulcs, cerka, zsebmeghajtó, eszemtokja, valamint a szómagyarító csapata által javasolt, ezért helyeslő „pipával” kiemelt: tolltár. Viszont ezt meg a látogatók nem kedvelik annyira: 38 igen áll szemben 62 nemmel. Igaz, a szavazás folyamatos…

Böngésszünk tovább a komoly és persze tréfás javaslatok között. Kilencedik helyen áll a memóriakulcs (az adatkulcs változata), majd az adattok. Egyesek próbálkoztak az angol szó magyarosításával, először írásban: pendrájv (10 : 94 a nemtetszés javára; alapelv, hogy egy idegen szót akkor írunk át magyar nyelvre, ha már nincs esély a szó magyarítására), majd ennek játékos rövidítése: pendi, pöndi, sőt mozaikszavas megoldása: pédé. Egy szombathelyi természettudós a penderítő szót javasolta. A penderítő is motivált szó: hiszen „átpenderíti” az információt egyik gépről a másikra… De ugyanilyen szemléletből fakadt az agytalicska, illetve elektroszatyor megnevezés is. Érdekes szójavaslat: a dugacs és a palágy. Egyik írónk pedig ezt találta ki: szipacs (adatszipacs).

Az alak és a használat (pl. hordás) jellege még további szójavaslatokat szült: memóriakulcs, memóriapálcika, hasábmemória, memóka, adattok, adatrudi, adaték, tárkulcs, zsebtár, digitok, pálcatár, ceruzatár, e-ceruza, cerka. A kütyüt is beírták, de tudni kell, hogy ez az ötletes összefoglaló szó minden számítógépes apróságra vonatkozik. Idegen eredetű megnevezések is használatosak: flash (Vajdaságban), USB, USB-kulcs, valamint diákok magyarul is feloldották ezt: ultrasebes bemenet (USB). Egy másik mozaikszavas megoldás: kat, azaz könnyű adat tároló. A kevésbé szalonképes (bár kétségtelenül szemléletes)  megoldások közül is felsorolunk néhányat: cumi, fütyi, pöcsdrájv, adatfityó.

A szavazás jelenlegi (2011. március 15.) állása szerint tehát az adattollnak, adatbotnak és adatkulcsnak van komolyabb lehetősége az elterjedésre, de ezekkel a szavakkal a nyelvhasználatban alig találkozni.  A pendit (pöndit), az USB-t, a zsebmeghajtót azonban szórványosan hallani.

A közösségi szómagyarító honlap legfontosabb tanulsága, hogy sokakban elevenen él a magyar nyelv folyamatos figyelésének, megújításának, a szómagyarításnak a vágya. E tevékenység közben mindig születnek tréfás, esetleg nyelvileg, esztétikailag visszatetszést szülő megoldások is, de a nyelvi játék önmagában fejleszti az anyanyelvi tudást, öntudatot. Ez pedig már önmagában igen hasznos. A nyelvhasználók pedig majd eldöntik, hogy pendrive vagy…