A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 19821 magyarítás érkezett 14565 idegen szóra.

keresem

Nyelvújítás 2.0

Nagyítás


Titokban indították, nem hirdették sehol, csak vártak, hátha a világhálón jelen lévő közösségek maguktól felfedezik. Úgy tűnik, a netes polgárok megtalálták és szeretik: a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda szómagyarító honlapján már több mint 800 szóra érkezett magyarítás.

A jól áttekinthető oldalon (szomagyarito.hu) egyszerűen megkereshetünk egy-egy szót és magyarosabb hangzású megfelelőjét, sőt, mi magunk is készíthetünk újabb szócikket. Ha kedvünk úgy hozza, akár értékelhetjük, véleményezhetjük a magyarításokat – hagyhatjuk felszínre törni a bennünk bujkáló amatőr nyelvészt.

Darázskürt, focimbita, meccszúgó – vajon melyik lenne a legtalálóbb a vuvuzela helyett? Pláza (vagy esetleg plaza) helyett mondjuk-e inkább vásárházat? Nevezzük-e a pendrive-ot (vagy pendrájvot) digitoknak vagy zsebmeghajtónak? Miért is ne mondhatnánk mediátor helyett közvetítőt, avatar helyett hálómást, szolárium helyett műnapozót, mentalista helyett elmebűvészt? Kedvünkre szemezgethetünk a találó, sokszor a nyelvi humort, játékosságot sem nélkülöző javaslatok, és a kissé nehézkesebb, erőltetett megoldások között. Az utóbbiból is akad bőven, talán azon még a honlap alkotói is meglepődtek, mikor néhányan az ebéd szavunkat kívánták délétekre magyarítani. Számukra, és persze mindenkinek, aki szómagyarítással akarja a nevét beírni a magyar nyelvtörténetbe, az oldalon szómagyarítási tanácsadó olvasható.

A honlapot nézegetve talán sokakban felmerül a kérdés: romlik, silányul-e a magyar nyelv? Nem vagyunk-e túlságosan megengedők az idegen –elsősorban az angol – nyelvi hatásokkal szemben? A tudatosabb nyelvhasználók közül sokan nyelvromlásként élik meg anyanyelvünk változásait, és borúlátóak a magyar nyelv jövőjét illetően. Úgy tűnik, a szomagyarito.hu alkotói egyelőre nem kívánnak állást foglalni a kérdésben, inkább a netpolgárok hozzászólásaikra hagyatkoznak. Így nincs is más dolgunk, mint beírni a böngészőnkbe az oldal címét, és megosztani saját magyarításainkat másokkal.

 

Forrás: http://www.nagyitas.hu/common/main.php?cikk_id=2377&pgid=cikk&tema_id=50