A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 19821 magyarítás érkezett 14565 idegen szóra.

keresem

Szómagyarító 2015—2016.

Balázs Géza

Honlapunk statisztikai adatai ezt mutatják:

Egy év alatt 13%-kal növekedett a felhasználók tábora. A többség változatlanul rövid időt tölt el a honlapon, átlagosan 28 másodpercet.

Budapest még mindig lakosság-arányán felüli mértékben (40%) látogatja oldalunkat, és meglepő módon még nőtt is 1 év alatt a részesedése. A külföldi látogatók száma mintha csökkenne: Románia (3,2%) , Szlovákia (1,4%), valamint: Németország, Anglia, Szerbia, Ausztria.

A látogatók ~90%-a egy keresés eredményeiről (pl. Google) érkezik hozzánk. A maradék (kisebb számú) látogató sorrendben az e-nyelv.hu- ról, a startlap.hu-ról, a tankonyvtar.hu-ról és a vetelkedo.erzsbetprogram.hu-ról érkezik.

Változatlanul picit több férfi (55%), és főleg a 25-35 éves korosztály használja az oldalt. A hétvégén továbbra is megcsappan a látogatók száma. Nem tudjuk, hogy ennek az-e az oka, hogy inkább munkahelyen van szükség a szómagyarítóra, avagy a hétvégén nincsenek annyira gépközelben.

(Egyébként az e-nyelv.hu-ra érkező kérdések számra is rendszerint hétfőn a legnagyobb, utána egész héten csökkenő tendenciát tapasztalunk, és szombat-vasárnap jön a legkevesebb kérdés.)

A szómagyarítások tartalmi elemzése azt mutatja, hogy elég sokan idegen szavak szótáraként kezelik a szómagyarítót. Továbbra is vannak olyanok, akik meggyökeresedett idegen szavakra kívánnak új magyar formát alkotni. Akadnak olyanok is, akik szakmai kifejezésekkel tűzdelik tele a jelentés-rovatot. A teljesen értelmetlen javaslatokat, túlbonyolított értelmezéseket, és a tréfának szánt szövegeket töröljük. Az új magyar szavak rovatunk egyelőre sajnos nem érte el a célját, nyilván azért, mert fejlesztésére és népszerűsítésére nem fordítottunk elegendő energiát. Ezt a rovatot idővel szeretnénk fejleszteni. De még előtte igyekszünk elkészíteni a szómagyarító mobiltelefonokra való alkalmazását (optimatizálását) is.

(A böngészők elemzése legföljebb informatikus kollégáinknak mond valamint: kb. 50% Chrome és számuk növekszik, az Internet Explorer 15 a Firefox 13%-ot vesztett, a Safari 66%-kal nőtt, az Android Browser -30%. Míg számítógépekről alig nőtt a látogatások száma, mindhárom okostelefon-platform 50%-kal ugrott. A windows-os kliensek még mindig 60%-ot adnak, de az Android+iOS+Windows Phone is elért 35%-ot.)

2016. június 13-án 4483 idegen szóra 10 914 szómagyarítás volt a rendszerben.

Üdvözlettel a Szómagyarító csapata

Korábbi jelentésünk itt olvasható: http://szomagyarito.hu/index.php?cikk_id=15