A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 19821 magyarítás érkezett 14565 idegen szóra.

keresem

Köszöntő

Manyszi

Tisztelt Látogatóink! Kedves Szómagyarítók!

A szómagyarító honlapot azért hoztuk létre, mert sok országgal ellentétben Magyarországon nincs hivatalos fóruma az idegen szavak honosításának, új hazai szavak keletkezésének. Szómagyarítások, új szavak így is keletkeznek, de ezek egy része támogató közeg nélkül nem tud elterjedni. Külön-külön sokan próbálkoznak a szómagyarítással (pl. orvosok, műszaki értelmiségiek), de éppen a legtöbbek által használt köznyelvnek nincs ilyen fóruma.  

A szómagyarítás hívei támogatni szeretnék a magyar nyelv folyamatos, spontán megújulásának jogos igényét – immár modern műszaki lehetőségekkel, számítógépes programmal, világhálós kiterjesztéssel.  

Természetes folyamatnak tartjuk egy nyelvbe idegen szavak, kifejezések érkezését!

Nem üldözzük az idegen szavakat!

De ugyanolyan természetes folyamatnak tartjuk egy nyelv önvédelmét, sajátos jellegének, például sajátos szótöveinek megőrzését, a belőlük való szógyarapítást, általában az anyanyelvi alkotókészség szorgalmazását.

Ha szeretnének bekapcsolódni a szómagyarítás hasznos időtöltésébe, kérjük, olvassák el a honlap szabályzatát, illetve a szómagyarítás alapelveiről szóló összefoglalónkat, melyeket ide kattintva érhetnek el.

Hasznos időtöltést kívánnak a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, a www.szomagyarito.hu munkatársai!