A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20450 magyarítás érkezett 14969 idegen szóra.

keresem

détraquer

(gépet, szerkezetet) elront, rongál, (szerkezet) elromlik, (szerv) tönkremegy, (elme) megzavarodik, tönkretesz, szétesik, szétmegy,

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 1 javaslat érkezett erre a szóra, és 2 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • rongál(ódik)

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem44.444444444444/100 (3 igen, 4 nem)

    • • Az egészségtelen életmód rongálja a szervezetet.
    • • A nagy erejű robbanás miatt súlyosan rongálódott az épület szerkezete.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1M.P.

2023-08-15 12:40:04

Mikor mondja magyar ember bármire is, hogy "détraquer"? Itt a nyelvükbe újonnan bekerült idegen szavakra keresünk magyar megfelelőket. Be nem került szavakkal nem foglalkozunk. Az a szótár dolga. Ilyen h...e, ragozhatatlan, mondatba foglalhatatlan szavak, mint a "détraquer" is, mit keresnek itt? A kitalálóikról már nem is beszélve.

#2Pásztor István

2023-08-17 21:41:55

Sajnos egyet kell értsek annyiban, hogy a hasonló, 1. felénk senki által nem használt, a magyarban soha fel nem bukkant, 2. (magyar) mondatba nem foglalható, 3. a magyar nyelvtani szabályok szerint nem toldalékolható német, francia, angol stb. szavak szótárba és nem a szómagyarítóra valók. Belső szabályzatunkban is benne van, amire egyébként Honlapgazdánk számtalan alkalommal felhívta a figyelmet. Nekünk, akik szeretjük ezt a nyelvi játékot, kutya kötelességünk mindezt megszívlelni.

 

Új hozzászólás

Beküld