A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20655 magyarítás érkezett 15128 idegen szóra.

keresem

hideux

undok, förtelmes, undorító, utálatos, ocsmány, visszataszító, undorkeltő, szörnyű, rettenetes, borzalmas, irtózatos, iszonyatos, visszataszító, csúnya, rút, fr, 'ua' < ófr hideus 'undorító, csúf, csúnya' < hisdos 'csúnya, visszataszító, undok, förtelmes, rettenetes, iszonyú, borzasztó, ijesztő, rémitő, félelmetes' < hisda 'rémület, rettegés' < ? frank *egisda, *egisida 'rémület, rettegés, ijedtés, ijedelem, riadalom' < protogermán *agisiþō 'rémület, rettegés' < *agisōną 'megijeszt, megrémít, rettegésben tart, megfélemlít' < *agaz 'rémület, rettegés, félelem' < proto-indoeurópai *hegʰ-, *agh- 'megijeszt, megrémít, fölizgatja magát, fél, lehangolt, levert'

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 2 javaslat érkezett erre a szóra, és 1 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • ocsmány

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem63.636363636364/100 (6 igen, 3 nem)

    • • „A pincében már csak két ocsmányságot lehetett látni, egy fej nélküli holttestet és egy test nélküli fejet.” (Alexandre Dumas, Ezeregy Szellem, 1849)
  • • ocsmatag

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem55.555555555556/100 (4 igen, 3 nem)

    • • Ocsmatag dolog a honlap szabályainak figyelnen kívül hagyása. Ocsmatag ugyancsak már törölt címszavakat ujólag beküldeni magyarításra.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 Email címem:

 

Feliratkozom

#1Kannibál Ante Portas

2023-02-22 10:30:12

Na ezt a címszót is visszakaptuk immár IPA-jelek nélkül, miután törölte az ADMIN az eredetit... Úgy egy éve. (Szabálykövetés, ó!) A hideux egyébként egy, a magyarban soha fel nem bukkant francia szó, magyar megfelelőit fenn olvashatjuk. Magyarítani tehát nem szükséges. Vagy ez itt a Szófranciásító lenne? És az undorító szót próbáljuk meg franciásítani? Mert akkor érthető a dolog. Egyébként meg törölni kéne újfent.

 

Új hozzászólás

Beküld