A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20532 magyarítás érkezett 15067 idegen szóra.

keresem

minderwertigkeitskomplex

kisebbrendűségi komplexus| Az ember születésétől fogva az egoja felsőbbrendűségi érzésétől vezéreltetve arra törekszik, hogy uralkodjék környezetén, és hatalmát erősítse afölött. Természetesen a környezet és a társadalom szabályozza e dominanciatörekvést, illetve elnyomja a szocializációs mechanizmusok által. Ennek a gépnek a hibái: az alacsony társadalmi státusz vagy az eltérő fizikai tulajdonságok miatti lenézés, illetve a nagyfokú mellőzés a gyermekkorban, megbetegítheti a lelket, és az individuumban (egyénben) frusztrációt, kisebbségi érzést kelthet. Az ego ekkor kisebbségi komplexust fejleszt ki magában, amely hamis énképet vetít a tudatba. Így további kudarcokat, sőt pszichoszomatikus betegségeket okozhat. Kompenzációként végletesen egocentrikus (énközpontú) viselkedésre is késztetheti a kisebbségi komplexusos embert, aki ugyanúgy figyelmen kívül hagyja környezetét, ahogy saját magát is mellőzve látta a környezete által.

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 1 javaslat érkezett erre a szóra, és 1 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • kicsiklenni-kór

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem60/100 (2 igen, 1 nem)

    • • Kicsiklenni-kór, ha már német szótárt játszunk. De nincs használatban olyan idegen szó a magyarban, hogy minderwertigkeitskomplex, így az nyugodtan le isvehetô a listáról.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1●|●

2023-12-06 12:05:44

Megint egy nem ide való szó. Nincs használatban olyan idegen szó a magyarban, hogy minderwertigkeitskomplex.

 

Új hozzászólás

Beküld