A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20532 magyarítás érkezett 15067 idegen szóra.

keresem

copf

A barokk stílus késői, klasszicizáló változata

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 1 javaslat érkezett erre a szóra, és 2 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • fonatirály

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem28.571428571429/100 (1 igen, 4 nem)

    • • A fonatirály művészeti stílus volt a német nyelvű régiókban a VIII. század második felében, ahonnan Magyarországra is átterjedt.(copf=hajfonat, stílus=irály)

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1L9ngei

2023-08-12 21:27:31

Az irály nem alkalmas magyarításokban azok elő- vagy utótagjaként, ugyan szótározott, ám praktice meghonosodni azóta is képtelen, ELAVULT (egykori) szavunk. Olyan, mint pl. a szivag vagy a lebvény vagy az iblany vagy a gyulany vagy a tudalom vagy a pipes vagy lengenye a léteg vagy az éleny vagy a kavarc vagy a zúzoros vagy a restnök vagy az enyheges. Stb. Stb. Stb. Soroljam még? Vegyük kicsit komolyabban és ne röhögtessük már ki magunkat 2023-ban ilyenekkel...

#2dr. Müller Ferenc

2023-08-13 10:36:07

Én több mint 2 éve követem és szinte napi gyakorisággal a Szómagyarítót, s nagyon kedvelem. Viszont az a határozott benyomásom, valaki Barczafalvi Szabó Dávid, esetleg Bugát Pál kései reinkarnációjaként ugyanezt teszi.Tele van ugyanis archaizmusaival, régiesen csengő fogalommeghatározásaival és elavult szavaink feltámasztására tett hasonló - reménytelen - kísérleteivel az oldal. Bizonyos fordulatai alapján erdélyi gyökerû lehet és érezhetően konzevatív, patrióta beállítottságú. Minden bizonnyal képzett, művelt ember, aki archaikusan ugyan, de igényesen fogalmaz és a magyar, az európai, az antik és a keleti kultúra terén egyaránt játatos. Jól beszélhet németül, legalábbis előszeretettel ad fel magyarításra német szavakat. Akkor is, ha azok nem részei a magyarban idegenszó-készletünkek. Valószínűeg idős ember, nyugdíjas lehet, mert úgy fest, rengeteg ráérős ideje van. És meglehetősen szorgalmas.

 

Új hozzászólás

Beküld