A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20475 magyarítás érkezett 15018 idegen szóra.

keresem

mángold

mángold (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla, Beta vulgaris subsp. cicla, más osztályozás szerint Beta vulgaris convar. vulgaris vagy Beta vulgaris var. vulgaris) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába, a répaformák (Betoideae) alcsaládba tartozó konyhazöldség, legközelebbi rokona a cékla. Nevezik „leveles répának” is.

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 2 javaslat érkezett erre a szóra, és 13 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • salátarépa

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem66.666666666667/100 (3 igen, 1 nem)

    • • Készítettem ízletes ételt a salátarépából.
  • • mángold

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem37.5/100 (2 igen, 4 nem)

    • • Egyéb elnevezések: levélmángold, bordás mángold, salátarépa, fehér cékla.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1csíki

2021-03-06 09:33:09

Nálunkfelé fehér céklának nevezik.

#2Smurfette

2021-03-07 15:03:59

Nálunk meg tudálékosnak, aki mindenbe mindenféle érdektelen dolgokat kéretlenül belekotyog.

#3csíki

2021-03-07 23:36:14

Én nem sértegettem Önt, így nem adtam rá alapot, hogy Ön ezt tegye.

#4Mari

2021-03-08 00:08:39

Tán Smurfette üzemelteti a honlapot? Úgy viselkedik, mintha így lenne. Mindenki fölött ítélkezik. Ő mondja meg, hogy mely hozzászólás érdekes, és melyik nem az. Ő szabja meg, hogy mely szónak van létjogosultsága a Szómagyarítóban, és melyiknek nincs. Ő adja az értékeléseket a különböző magyarításokra, hogy jók-e vagy sem.

#5Smurfette

2021-03-08 01:11:00

Nincs erről szó. Pusztán igyekszem jelezni, ha valamely bejegyzés sérti a Honlap Manyszi által lefektetett szabályait. Vagy ha valaki rosszhiszeműen kijátssza azokat, illetőleg figyelmen kívül hagyja Honlapüzemeltetőnknek a szabályok követésére irányuló nyilvános felhívásait. Azt gondolom, mindenkitől elvárható, aki tagja akar lenni a klubnak, hogy tartsa magát a klub részvételi szabályaihoz. Ez egy-két kivétellel mindenki részéről teljesül is.

#6Mari

2021-03-08 06:11:34

Igazán? Kinek képzeled magad? Mások fölött ítélkezel, tudálékosnak nevezed azokat, akik bátorkodnak rajtad kívül véleményt nyilvánítani. Érdektelennek minősíted mások hozzászólását. Továbbá az oldal őrének képzeled magad, aki megmondja milyen szavaknak van keresnivalójuk, és melyeknek nincs a Szómagyarítóban. Fogd vissza magad!

#7Smurfette

2021-03-08 11:34:00

Kedves °V° Úr, méltatlan Önhöz ez a kirohanás. Higgadjon le, erre kérem, és Ön lesz az első, aki belátja majd, hogy bizonyos szabályok kötnek bennünket. Ön sem kivétel, én sem vagyok az. Ha a szabályokat figyelmen kívül hagyjuk, káosz lesz és anarchia. Ráadásul ezeket nem én állapítom meg, én csak kérem, tartsuk őket be. Tisztelettel.

#8Mari

2021-03-08 20:34:01

Ahelyett, hogy eljátszanád az őrt, aki másokkal tartat be szabályokat, jobban tennéd, ha önmagaddal tartatnád be a legalapvetőbb NEM SÉRTEGETÜNK MÁSOKAT! szabályt, mielőtt ilyen kijelentésekre vetemednél: „Nálunk meg tudálékosnak, aki mindenbe mindenféle érdektelen dolgokat kéretlenül belekotyog.”, vagy amikor „°V°Úr”-féle gunyoros, lekezelő „megszólításokkal” élnél!

#9Smurfette

2021-03-08 22:16:36

Annyira pedig nem bonyolultak a szabályok. Nem vagyunk szótár, még kevésbé kiejtési szótár, törölt címszót nem írunk vissza és rendeltetésszerűen, nem visszaélésszerűen (az obstrukció az...) használjuk a kommentfelületet. Csak én teszem már hozzá: nem műveletlenezünk, nem vádoljuk kisebbségi komplexussal társainkat, nem alázzuk őket ex cathedra, nem fúrjuk a magyarításaikat, különösen nem, ha azok történetesen régi-régi jövevényszóra épülnek, nem gondoljuk, hogy hozzánk képest mindenki nyeretlen kétéves, ha nyelvi kérdésekről van szó, nem élünk vissza vélt szellemi fölényünkkel, nem dörgöljük társaink orra alá, ha esetleg elütést, horribile dictu helyesírási hibát vétenek valahol, nem korrigálunk kényszeresen, nem igazítunk ki szerintünk nem tökéletes meghatározásokat, főleg nem naponta tízet, nem tudálékoskodunk semmitmondó, érdektelen hozzáfűzések áradatával, és nem hamisítunk névaláírásukkal hozzászólást, a nevükben küldve be azt a fórumra. Egyszóval: tiszteljük embertársainkat. Annyira nem bonyolult, mondhatni egyszerű. Ugye...? (Egyébként én nem az őr, legfeljebb az őrkutya vagyok. Ugatok, ha visszáságot észlelek. Jelzek a gazdának. Az őr az, aki dönteni és cselekedni képes.)

#10Mari

2021-03-09 01:43:08

Attól, hogy más kérdésekre tereled a szót, mint a jelen téma, nem tudod elkenni azt, hogy márpedig sértően támadtál le egy urat vagy hölgyet (csíki), aki egy pont idevágó bejegyzést írt a szócikkhez (anélkül, hogy bárkit is megbántott volna).

#11Smurfette

2021-03-09 05:00:02

Hiszi Uram, vagy nem hiszi, tán meglepő, de én becsülöm Önben, hogy legalább nem is igyekszik tagadni azt, ami túllépve a sutácska szerepjátékán, egészen nyilvánvaló mindkettőnk előtt. Ez tiszteletet vált ki nálam. És a terelése sem ügyetlen. Ettől még tudjuk persze mindketten, fabula de te narratur. (Avagy: omnes viae Romam ducunt.) Ám azt is tudom, én sem viselkedtem Önnel szemben makulátlanul, amikor sajátos magyarítási technikáját korábban többrendbelileg és több helyen is kifiguráztam. Azóta annyiban módosítottam az álláspontomon, hogy már belátom, éppen célba lehet érni ezen az úton elindulva is. Nos, én a kifigurázással most felhagyok, ezt elhatároztam, s csendben arra számítok, Ön is megszívlel mindabból valamit, amit felróttam (fent írtam) Önnek. Bízom a belátásában. Viszont abban a nem várt esetben, ha nem tudtam volna akárcsak részben is meggyőzni, én már több kísérletet erre nem teszek. Azután azt, mit kezd a Honlap az Ön csökönyös ellenállásával, hogy ugyanis legalábbis vonakodik alávetni magát a kötelező szabályoknak és előírásoknak, továbbá a közösségi tér használata kapcsán felmerül Önnel szemben a rendeltetésszerűség követelményének való megfelelés esetleges hiányának problematikája, addig is az Üzemeltető bölcsességére bízom.

#12csíki

2021-03-09 06:14:19

Először is meg szeretném köszönni fáradozását Mari nevű „védelmezőmnek”. Én nem tekintettem annyira fontosnak az ügyet, hogy további energiát fordítsak a dologra, de nagyra értékelem igazságérzetét és kitartását. Smurfette nevű Úr, mivel belátta, velem szemben alkalmazott hangnemének nem megfelelő voltát, részemről a dolog le van zárva, még akkor is, ha – minden valószínűség szerint – Ön összetéveszt engem valakivel (én magyarításra már küldtem be idegenül hangzó szót, de magyarítani még nem magyarítottam). Talán mással lehet még kiegyenlítetlen számlája, de ez nem rám tartozik.

#13Gover V.

2021-03-16 20:38:40

önmagunknak koszönni meg a faradozasainkat? Margoooooo :)

 

Új hozzászólás

Beküld