A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20471 magyarítás érkezett 15018 idegen szóra.

keresem

zhong

Kínai harang. A kínai harangok sokban különböznek európai társaiktól. Az ősidőktől kezdve különleges hangszernek számított. Egyáltalán nincs nyelvük, rózsafa-kalapács ütésével szólaltathatók meg. S megszólalni is két hangmagásságon képesek, hol mélyebb hangon zengenek, hol magasabban csilingelnek. A kétféle magasság, amely híressé tette ezeket a harangokat, a felület két jól megkülönböztethető részén keletkezik. Az egyik hang a harang alsó közepéről ered, az ún. sui helyről, a másik viszont ettől jobbra és balra eső, oldalsó részeken jön létre, amelyeket gu fekvésnek neveznek. A sui szóról úgy tudjuk, hogy eredeti jelentése "tükör", és valószínűleg a harang szájának görbületére, valamint az akkoriban tűzgyújtásra használt gyújtótükör közötti hasonlóságra utal. A gu jelentése "dob". A harangöntés ősi mesterség Kínában, a régészek az i. e. 16. századból való harangjátékokat is találtak a feltárt lelőhelyek némelyikében. A harang mindig egy darabban, bronzból öntötték

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 1 javaslat érkezett erre a szóra, és 1 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • harang, óra, fajta, nem típus, köztes, közvetítő

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem66.666666666667/100 (1 igen, 0 nem)

    • • Lenyűgözött #1 káprázatos műveltségről és széleslátásról árulkodó, egyszersmind a magyarítás szempontjából már-már nélkülözhetetlen hozzászólása, ezért beírtam.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1Gau

2023-02-14 23:42:28

Egész pontosan: zhōng (harang, óra). Zhǒng (fajta, faj, nem, típus, féleség) és zhòng (köztes, közvetítő, középső) mást jelentenek.

 

Új hozzászólás

Beküld