A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20476 magyarítás érkezett 15018 idegen szóra.

keresem

amplitúdódemodalátor

Olyan áramkör, mely az amplitúdómodulált (AM) jelből előállítja az eredeti modulálójelet. Kétoldalsávos AM esetén (amplitúdómoduláció) egyszerűen megvalósítható áramkör a burkolódemulátor (burkolódetektor), amely a bemenetén levő v (t) jel burkolójának n-edik hatványával arányos jelet állít elő: uki(t) = konst.[v(t)]n. Leggyakoribb típusok az n= 1 lineáris burkolódemodulátor és az n=2, négyzetes burkoló demodulátor. Burkolódetektorral csak a kétoldalsávos AM jel választható le. Az amplitúdódemodalátor kimenetén megjelenő spektrum és jel-zaj viszony számítható a modulált jel, a fellépő zaj és a modulátor-demodulátorkarakterisztikák ismeretében. A nem koherens amplitúdódemodalátornál a jel-zaj viszonyok kapcsolatának jellege (lineáris, négyzetes) függ a bemeneti jel-zaj viszony nagyságától, és létezik egy küszöbérték, amely alatt az amplitúdódemodalátor utáni jelzaj viszony rohamosan romlik. A koherens amplitúdódemodalátornál nincs küszöbérték. Egyoldalsávos, elnyomott vivőjű AM jel demodulálásához a vevőben elő kell állítani az át nem vitt vivőfrekvenciát.

Kategória: Műszaki tudományok

Eddig összesen 0 javaslat érkezett erre a szóra, és 2 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1Petya

2023-08-15 15:50:13

A harmadik d után van egy apró elírás (a/u).

#2M.P.

2023-08-16 14:00:55

Hajrá elütésvadászat! Bár ez lenne a szómagyarítón a legnagyobb hiba... Miközben tele vagyunk ide nem való címszavakkal meg szómúzeumból szökött "magyarításokkal"...

 

Új hozzászólás

Beküld