A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20450 magyarítás érkezett 14969 idegen szóra.

keresem

heteromorfózis

Olyan egyedfejlődés, amelynek során gyökeres alakváltozás történik az egymást követő lárvális instar állapotok között. Például a legyezőszárnyúak (Strepsiptera) rend kicsiny rovarjainak van egy aktív instar lárvája (a triungulin), amelyet azután több inaktív, gyakran végtag nélküli hernyószerű lárvális állapot követ. Ez az alakváltozás egészen különböző funkciókat tükröz. A triungulinnak az a feladata, hogy felleljen egy alkalmas lárvális gazdát, amin azután a következő inaktív lárvális állapotok élősködnek.

Kategória: Természettudományok

Eddig összesen 0 javaslat érkezett erre a szóra, és 1 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1Ország Balázs

2022-01-16 22:51:50

Révai nagy lexikona heteromorfózis címszó: Heteromorfózis (heteromorphosis, gör.), annak a jelenségnek tudományos neve, amikor valamely szervezeten a levágott részek helyén a le-vágott szervektől merőben eltérő szervek fejlődnek. PL bizonyos tengeri rákok levágott szeme és szemkocsánya helyén tapogatószerü végtag fejlődik. L. még Regeneratio. A topszótárban majdnem ugyanez van. Hozzászólna valaki biológiában jártasabb szerkesztő, hogy ez a meghatározás jó e egyáltalán?

 

Új hozzászólás

Beküld