A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20450 magyarítás érkezett 14969 idegen szóra.

keresem

hesztia

Családi tűzhely

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 0 javaslat érkezett erre a szóra, és 4 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1Ország Balázs

2019-09-30 19:27:50

Kezd már kicsit elegem lenni, hogy újabban valakik még a szó pontos jelentésének is lusták utánanézni. Hesztia a családi tűzhely görög istennője nem pedig tűzhely! Egy kicsit több figyelmet egy sima Google-kereséssel, idegen szavak szótárával, vagy Wikipédiával kiderülhetett volna.

#2Pásztor István

2019-10-01 02:34:44

Istenek, istennők, egyéb mitológiai alakok nevei időnként köznevesülnek, lásd fáma, fortuna, stb. Nem tudom, ezért inkább csak tisztelettel kérdezem: nem lehet, hogy itt is erről van szó?

#3Kannibál Ante Portas

2019-10-01 22:01:40

...szkülla, írisz, érosz, kharübdisz, harmónia, küklopsz, káosz, flóra, fauna, jusztícia, stb. Hesztia istennő ( a panteon legfőbb isteneinek, a dodekatheon egyike, Rheia és Kronosz gyermeke, a családi tűzhely védelmezője, megtestesítője) neve is válhatott éppen az idők folyamán köznévvé, bár én még eddig nem találkoztam vele.

#4Ország Balázs

2019-10-22 20:25:04

Igen, én is ismerem a jelenséget. Azért is válaszolok rá ilyen későn, mert kerestem történt-e ilyen, de nem találtam ilyet, csak az Ókori Lexikonban." Εστια, ’Ιστιη, Vesta (a szanszkrit vas = égni, fényleni gyökből), a házi tűzhelynek istenasszonya és mint ilyen megszemélyesítése egyrészt magának a tűzhelynek (ιστια εσχαρα, mondja Hesych.), másrészt a tűzben rejlő isteni erőnek és istenáldásnak. " de igazából itt se tűzhely csak a jelképe. Mai nyelvben biztos nincs ilyen jelentése.

 

Új hozzászólás

Beküld