A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20546 magyarítás érkezett 15070 idegen szóra.

keresem

apparát

Nagyméretű artistarekvizit, vagyis kellék. (Cirkusz).

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 2 javaslat érkezett erre a szóra, és 16 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • mutatványos kellék

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem85.714285714286/100 (5 igen, 0 nem)

    • • A mutatványos kellékeket előadás előtt minden esetben be kell készíteni.
  • • bűvalkalmatosság

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem75/100 (2 igen, 0 nem)

    • • Ügyesek a fiúk nagyon, de a bűvalkalmatosságaik is úgy vannak kitalálva, hogy a közönség még nagyobbnak lássa a csodát.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 



Email címem:

 

Feliratkozom

#1-us

2021-02-07 13:03:42

Nyelvünkben apparátusként jelent meg a latin apparatus.

#2Pásztor István

2021-02-21 00:22:52

Egyetértek, én is így tudom, ám a cirkusz világában valóban az apparát forma használatos. Talán német hatásra, de ennek eldöntését a nyelvészekre bíznám.

#3Nagy Kálmán

2021-04-16 16:40:11

Apparát a cirkuszi szóhasználatban: nagy artista rekvizit, http://mcteka.shp.hu/hpc/web.php?a=mcteka&o=kisokos._keXq. Helytállóan van a szómagyarázatban meghatározva.

#4Gover V.

2022-07-12 04:25:07

Megint mellélőtt a notorius okoskodásával a nem mondom kicsoda... persze h nem jo ugy a szo ahogy beküldték, neki ki kell feltetlen javitania. Mert ő mindent jobban tud. Mindenkinél. Aztán ugy jár vele, mint általában... persze h használatos ugy a szo, ugy is (!), ki is derül hamar, ahogy a beküldö beküdte (nem én voltam) . De nem ö a kötekedő...á, nem. Mindig valaki más. Ha más nem, a szomszéd macskája.

#5helyesírás

2022-07-12 05:47:02

Helyesen: notórius, jó, úgy, szó, javítania, beküldő, beküldte, ő. Több figyelmet a helyesírásra!

#6Gover V.

2022-07-12 13:50:34

Viszont eme (ama) HIBÁTLAN szavakat h helyület, jelület, szentület, nyelvület, dicsület, erület, eszmület, nemület, hatulat, szivárvulat, folyazat, épülék, fizetményez, tettményez, szavalmányoz, üreglet, istenc, tisztelményez, magyarázmányoz, magyarázmál, kikötményez, újítmányoz, rágalmányoz, tárgyalmányoz, ajánmányoz, sóvályog, jegyme, alakcsa, forrány, pénzeg, ruhag, lakmány, irányag, csemegély, határma, vétely, véteny, finalmas, tisztályos, sürelyes, vertyű, verély az egész orszag 1 emberként használja. Akarom mondani az országban mindenki által 1 emberként használtatik. Emama°V°országban legalábbis.

#7#7

2022-07-12 19:09:00

Különbség teendő a közbeszédben és írásban nap mint nap használt szavak, és a Szómagyarítóba beküldött javaslatok között. Furcsán néznének rád az emberek, ha az efféle, hibásan alkotott szavaidat használnád: cipellnökműhelyeny, nyakatt, kóringy, cuccabály, cipnök, gümőkoracs, elnyelület, rabmakocsig, kenélyezetel stb.

#8Gover V.

2022-07-13 16:11:06

Tyü az ánglius-burkus mindeségit! Nem is igaz: csak 1 -et irtam be én ezek közül. De attól az 1 szótól nem nézne furcsán senki. Viszont eme (ama) "hibálytalanul" (brrrr...) képzett szavakat h hibály, hibálytalan, helyület, jelület, szentület, nyelvület, dicsület, erület, eszmület, nemület, hatulat, szivárvulat, gyakrulat, folyazat, esezet, épülék, dugany, vidályos, gondályos, támadályos, fizetményez, jegyményez, tettményez, szavalmányoz, üreglet, nagylagos, akarolat, istenc, minősély, feketér, fehérce, tisztelményez, magyarázmányoz, magyarázmál, kikötményez, újítmányoz, rágalmányoz, tárgyalmányoz, ajánmányoz, fosztmányoz, sóvályog, jegyme, jegyeg, alakcsa, forrány, pénzeg, ruhag, lakmány, irányag, csemegély, jelc, határma, vétely, véteny, finalmas, tisztályos, sürelyes, vertyű, verély nem furcsáll ja ugye senki, söt, az egész orszag 1 emberként használja őket. Akarom mondani az országban mindenki által 1 emberként használtatik. Emama°V°országban legalábbis (Opni - közös squirt és cunnilungus videókkal a többi czuczor meg fogarasi meg bugátpál társaságában).

#9#9

2022-07-14 01:12:27

Fölvilágosítalak Smurfette, Money-díjas genderszótárnok, hogy az általad az imént fölsorolt magyarítási javaslatok nem egyetlenegy személytől származnak. Azt is tudomásul érdemes venned, hogy ezen szavaknak egy része teljesen szabályszerűen (!) van képezve, még ha neked nem is tetszenek. Érdemes utánanézned a képzési szabályoknak, mert úgy látom, nem vagy képben a témával. Tanulhatnál a múlt századok nyelvújító nagyjainktól. Sok sikert hozzá!

#10Gover V.

2022-07-14 05:14:11

Tudjuk. Igen. A sz..arnak sosincs gazdája. Ki az az elmehaborodott istenverte barom, aki ezt a überstupid életművet büszkén felvállaná...? Hibály, bünönc, züllemlés, züllemlet, hibálytalan, helyület, jelület, szentület, nyelvület, dicsület, erület, eszmület, nemület, hatulat, szivárvulat, gyakrulat, folyazat, esezet, épülék, bájalom, dugany, vidályos, gondályos, támadályos, fizetményez, jegyményez, tettményez, szavalmányoz, zavol, üreglet, nagylagos, akarolat, istenc, minősély, feketér, fehérce, tisztelményez, magyarázmányoz, magyarázmál, kikötményez, újítmányoz, rágalmányoz, tárgyalmányoz, ajánmányoz, fosztmányoz, sóvályog, jegyme, jegyeg, alakcsa, forrány, pénzeg, ruhag, lakmány, irányag, csemegély, jelc, határma, vétely, véteny, finalmas, tisztályos, sürelyes, vertyű, verély...

#11#11

2022-07-15 00:16:23

Ha valóban „sz..arnak” ítéled meg a szóképzés módszerét (aminek nem mellesleg szókincsünk tetemes részét köszönhetjük!), akkor hogyhogy ennyi időt töltesz azzal, hogy összeszedegesd a 16801 beküldött szójavaslatból épp a képzőkkel alkotott szavakat? Itt két lehetőség van: 1. Valójában nagyon is kedvedre valók, sőt már irigykedsz is rájuk, mivel neked csak a „cipellnökműhelyeny”, „önsanyargolmány”, „rabmakocsig”, „kenélyezetel”, „bántványolásítmány” és hasonló, hibásan képzett szavakra futotta képességeidből. Ezért verejtékezve, gyöngyszemekként összegyűjtöd a többiek által képzett szavakat. 2. Valóban irtózol a szóképzés módszerétől, de mazochista lévén éppen az jelenti számodra a legfőbb élvezetet, ha abból csemegézhetsz, ami neked ganéj.

#12Gover V.

2022-07-15 03:33:41

Nem a szókepzes módszerével van a gond, hanem egy tehetségtelen balek szánalmas produktumával. Mint hibály, bünönc, züllemlés, züllemlet, hibálytalan, helyület, jelület, szentület, nyelvület, dicsület, erület, eszmület, nemület, hatulat, szivárvulat, gyakrulat, folyazat, esezet, épülék, bájalom, dugany, vidályos, gondályos, támadályos, fizetményez, jegyményez, tettményez, szavalmányoz, zavol, üreglet, nagylagos, akarolat, istenc, minősély, feketér, fehérce, tisztelményez, magyarázmányoz, magyarázmál, kikötményez, újítmányoz, rágalmányoz, tárgyalmányoz, ajánmányoz, fosztmányoz, sóvályog, élvül, jegyme, jegyeg, alakcsa, forrány, értékítés, pénzeg, pénzme, gombony, ruhag, lakmány, irányag, csemegély, jelc, szerződés, szerződmény, határma, ünnepzet, vétely, véteny, érzelék, döntény, finalmas, tisztályos, sürelyes, alaplagos, vertyű, verély...

#13#13

2022-07-15 04:03:28

Márpedig éppen a szóképzés szabályainak nem ismerése a gond. Csak ekképpen jöhettek létre e hibás szóképzések: „kenélyezetel”, „cipellnökműhelyeny”, „önsanyargolmány”, „rabmakocsig”, „bántványolásítmány” stb. De még most sem késő bepótolni a hiányos ismereteket. Hajrá!

#14Gover V.

2022-07-15 05:03:23

Aki tud az tud... (hibály, bünönc, züllemlés, züllemlet, hibálytalan, helyület, jelület, szentület, nyelvület, dicsület, erület, eszmület, nemület, hatulat, szivárvulat, gyakrulat, folyazat, esezet, épülék, bájalom, dugany, elemtyű, vidályos, gondályos, támadályos, fizetményez, jegyményez, tettményez, szavalmányoz, zavol, üreglet, nézellet, nagylagos, durvalmas, akarolat, istenc, minősély, feketér, fehérce, élvenc, tisztelményez, magyarázmányoz, magyarázmál, kikötményez, újítmányoz, rágalmányoz, tárgyalmányoz, ajánmányoz, fosztmányoz, sóvályog, élvül, jegyme, jegyeg, alakcsa, forrány, értékítés, pénzeg, pénzme, gombony, ruhag, lakmány, irányag, csemegély, jelc, szerződés, szerződmény, határma, ünnepzet, vétely, véteny, érzelék, döntény, finalmas, tisztályos, sürelyes, alaplagos, vertyű, verély...)

#15#15

2022-07-15 05:50:20

Úgy van. Bár nehezen, de végre csak megértette a lényeget.

#16Gover V.

2022-07-15 13:20:59

Meg persze. Pelenkacsere, gyógyszerek, alvás. Holnap aztán megint játszhat a beteg a számítogéppel. Akár egész allo nap. És jöhet megint a regiment ujabb hibály, bünönc, züllemlés, züllemlet, hibálytalan, helyület, jelület, szentület, nyelvület, dicsület, erület, eszmület, nemület, hatulat, szivárvulat, gyakrulat, folyazat, esezet, épülék, bájalom, dugany, vidályos, gondályos, támadályos, fizetményez, jegyményez, tettményez, szavalmányoz, zavol, üreglet, nagylagos, akarolat, istenc, minősély, feketér, fehérce, tisztelményez, magyarázmányoz, magyarázmál, kikötményez, újítmányoz, rágalmányoz, tárgyalmányoz, ajánmányoz, fosztmányoz, sóvályog, élvül, jegyme, jegyeg, alakcsa, forrány, értékítés, pénzeg, pénzme, gombony, ruhag, lakmány, irányag, csemegély, jelc, szerződés, szerződmény, határma, ünnepzet, vétely, véteny, érzelék, döntény, finalmas, tisztályos, sürelyes, alaplagos, vertyű, verély...

 

Új hozzászólás

Beküld