A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20745 magyarítás érkezett 15181 idegen szóra.

keresem

azték

Kihalt dél-amarikai nép.

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 0 javaslat érkezett erre a szóra, és 6 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 Email címem:

 

Feliratkozom

#1Szasza

2024-06-10 16:36:51

Ez miért magyartalan? Ez egy nép neve. Nincs benne se különleges se kimondhatatlan karakter és "é" betű is van benne.

#2Pásztor István

2024-06-10 18:23:00

Egyetértek. Nem is kicsit. Szükség lenne egy átfogó címszó-felülvizsgálatra. Van 15 ezer címszavunk. Ebből legalább ezerötszáz beteg. Egy részük eleve magyar szó, ezeket nem kell magyarítani. Vagy idegen, de a magyarban egyáltalán nem használt német, francia, román stb. szó, ezek kétnyelvű szótárba valók. Vagy köznév, vagy idegen írásjeleket tartalmazó, vagy IPA kiejtési jeles szó. Van továbbá számos elavult asztalosipari, bányászati stb. kifejezés, illetve élő, de nagyon marginális, szűk szakmai körben használt zenei, orvosi stb. szakszó és számos, ma már gyakorlatilag teljesen használaton kívüli latin fordulat is. Számos feladott úgymond idegen szó - ezek jellemzően igék - nem toldalékolható, minekutána magyar mondatba sem foglalható. Nagyon üdvös lenne, ha honlapunk üzemeltetője rászánná magát és megrostálná kicsit a magyarítandó szavaink állományát. Én nagyon támogatnám.

#3Ország Balázs

2024-06-11 09:26:52

Az a baj, hogy végignézed, kiírogatod elküldöd a Manyszinak, lekerül... két hét múlva újra beküldte valaki. Az "átformálás átalakítás" címszót sikerült létrehozás ellen levédetnem. Most "átfomálás átalakítás" formában vírít itt. Miután Balázs Géza tanár úr megírta, hogy a címszó hülyeség.(Persze ennél udvariasabban.) Talán ha lenne egy fórumtéma nyitva rá a honlapon...

#4M.P.

2024-06-12 19:59:42

A felülvizsgálat gondolata nem butaság. Mellette szól, hogy feltűnően sok a hiba, elütés is a címszavakban. Ezeket ki kéne javítani. A szócikkek meg időnként megmosolyogtatnivalóan gügyén vannak megfogalmazva és tele vannak helyesírási és stilisztikai hibákkal. Meg felesleges zárt e hang jelölésekkel. Ezeket is javítani kéne. No meg a tárgyi tévedéseket is. Csak mert van az is bőven. A hibás etimológiákról, közöttük a fordított származási irányokról már nem is beszélve. Elkélne tehát egy alapos lektorálás. Egyébként magának a szómagyarító platformnak a megléte és az élénk érdeklődés iránta nagyon is üdvözlendő (15000 címszó és 20000 magyarítás azért nem semmi), köszönjük.

#5Medvetalp

2024-06-19 16:55:10

Szomorú, hogy vannak, akik újrabeküldősdit játszanak. Én néhány zárójeles fonetikai jeles (ipa) szónál tapasztaltam korábban, hogy törlik, utána beküldi a beküldője újra, de már a zárójeles kiejtési segédjelek nélkül. De olyan is volt, hogy azért töröltek beküldött szót, mert valaki észrevételezte, hogy az a magyarban teljesen ismeretlen. És beküldték újra! Vannak, akik egyszerűen nem tűrik, vagy legalábbis nehezen tűrik, hogy valamit ne csinálhassanak úgy, ahogy szerintük helyes. Ezért van például annyi közlekedési baleset is. Ahogy az országutat nem lehet az ilyen öntörvényű alakoktól mentesíteni, az internetes fórumokat sem nagyon. A szómagyarító pláne nem kivétel, mivel itt nagyon passzív és impotens a moderáció.

#6L9ngei

2024-06-22 12:59:15

Zsebkazinczy (°V°) ki is maxolja...

 

Új hozzászólás

Beküld