A Szómagyarító segít megmutatni, hogy egy-egy idegen szónak mi a legnépszerűbb magyar megfelelője. Szavazzon, vagy adjon meg új meghatározást!

Eddig 20752 magyarítás érkezett 15185 idegen szóra.

keresem

szubszidiaritás

Szociopolitikai, mënëdzsëri és kibërnëtikai fogalom, mëly szërint ëgy bizonyos pillanatban, ëgy szërvezetben vagy rëndszërben fölmerülő problémák a legközelebbi döntési szinten oldatnak mëg.

Kategória: Köznyelvi

Eddig összesen 2 javaslat érkezett erre a szóra, és 3 hozzászólás. Ha arra érdemes, oszd meg másokkal!

  • • rásegítés

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem30/100 (2 igen, 6 nem)

    • • rásegítés
  • • ügysegédlet

    Tetszik?Igen/Nem/Jelentem20/100 (2 igen, 11 nem)

    • • Az ügysegédlet elve azt mondja ki, hogy a különböző kérdéseket a keletkezési szinteken kell megoldani, a felsőbb szint csak akkor lép közbe, ha a kérdést az alsóbb szinten nem tudják megoldani.

Beküld

Feliratkozás

   Új magyarítás érkeztekor email-es értesítést kérek

Nevem:

 Email címem:

 

Feliratkozom

#1L9ngei

2024-06-08 14:18:49

Ajjaj, a szócikk itt is tele van kétpöttyékezetes e-betűkkel. Csak nem megint a messzeföldön híres karika vé karika (°V° alias zsebkazinczy) "munkásságának" egy újabb gyöngyszeme ez is...? Egyébként a címszó még szélesebb jelentéstartalmat hordoz (aki hencegni akar bennfentességével, mondhat jelentMÉNYtartalmat is): a helyben való segítés/döntés/problémakezelés elve. (Tehát kiterjesztőbb a délibábos kétpöttyös e-k özönével teletűzdelt szócikkhez képest.)

#2Mariel

2024-06-08 14:48:48

Nagyon dicséretes, hogy szövegében a beküldő külön jelölte a középzárt e-ket, hiszen így lehetővé tette a nyelvgyilkos Smurfette tatának is pótolni nyelvészeti hiányosságait. A „helyben való segítés/döntés/problémakezelés elve” nem szélesebb, hanem szűkebb jelentménytartalmú, mint a kibernetikai definíció szerinti szubszidiaritás fogalom. Az utóbbi magában foglalja az előbbit (ami fordítva nem igaz).

#3L9ngei

2024-06-14 11:43:01

Öndicséret büdös, tanította nekem egykor anyukám. (Csak °V° lehetett az a bizonyos - megdicsért :) - beküldő, több ilyen félcédulásról nem tudunk.) Ami pedig a jelentéstartalmakat, a bennfentességükkel kérkedni szeretőknek jelentménytartalmakat illeti, hogy mi foglal magában mit, nos ezek szerint a logika sem muzsikál már ebben a korban úgy mint kéne, ahogy látom... Arról már nem is beszélve, hogy ma már úgy 60 alatt a kibernetika szót sem igen használja már gyakorlatilag senki. Vannak a fogalomra frissebb, igaz szintén nagyarítandó szavaink. Persze a szentírási erejűnek beállított, a valóságban régen meghaladott Czuczor- szótárhoz képest még a kibernetika megnevezés is modern nyelvhasználatnak tetszik.

 

Új hozzászólás

Beküld